چک بلا محل
نویسنده: امیر علی محبی
زمان: پنج شنبه 29 خرداد 1393
پرسش: با توجه به ماده 20 قانون صدور چک شرایط لازم اولیه و اساسی برای صدور اجرائیه از طریق اجرای ثبت بر علیه صادر کننده چک بلامحل کدامند؟
پاسخ: از نظر ماده مذکور دو شرط لازمست :
1 – چک برعهده یکی از بانکهای مجاز کشور صادر شده باشد.
2 – بانک محال علیه مطابقت امضای صادر کننده  چک بلامحل با نمونه امضای موجود وی در بانک را تصدیق کرده باشد.
 


 
پرسش: کسی که چکی را از صادر کننده ای دریافت می کند آیا می تواند تشخیص دهد که امضای صادر کننده با نمونه امضای بانکی وی مطابقت دارد یا خیر؟
پاسخ: به طور معمول خیر ، لذا این قضیه بستگی به حسن نیت صادر کننده در مقابل دارنده دارد.
 


 
پرسش:مراجعه به اجرای ثبت برای صدور اجرائیه بر علیه صادر کننده چک بلامحل چه امتیازی را برای دارنده آن در بردارد؟
پاسخ: دارنده چک مذکور از مراجعه به دادگاه و طی مراحل دادرسی و صدور اجرائیه بعد از قطعیت حکم معاف می شود. 
 


 
پرسش: در مورد چک بلامحل ، آیا نتیجه صدور اجرائیه از طریق اجرای ثبت با طرح دعوای حقوقی در دادگاه یکسان است؟ به عبارت دیگر آیا از صدور اجرائیه از طریق اجرای ثبت همان نتایجی حاصل می شود که از صدور اجرائیه از طریق دادگاه پس از صدور حکم قطعی عاید متقاضی می شود؟
پاسخ: جواب به این سؤال منفی است زیرا :
اولاً – اجرائیه ثبتی فقط بر علیه صادر کننده چک بلامحل قابل صدور است مگر در مورد ماده 19 ق.ص.چ که استثنائاً صدور اجرائیه به نحو تضامن بر علیه صادر کننده و صاحب حسابی که صادر کننده به وکالت و یا به نمایندگی از طرف او چک بلامحل صادر کرده است امکان پذیر است. لذا صدور اجرائیه از طریق اجرای ثبت برعلیه ظهرنویس و ضامن چک میسر نیست و حال آنکه در مورد دعوای حقوقی در دادگاه طرح دعوی برعلیه کلیه مسؤولین پرداخت چک ، و در صورت صدور حکم بر محکومیت آنها ، امکان صدور اجرائیه برعلیه محکوم علیهم – بنابر اصل مسؤولیت تضامنی در اسناد تجارتی (مواد 314 و 249 ق.ت) – وجود دارد.
ثانیاً – حوزه عمل در مورد اجرای مفاد اجرائیه ثبتی با حوزه عمل در مورد اجرای مفاد اجرائیه صادره از طرف دادگاه متفاوت است به طوری که حوزه عمل اجرائیه دادگاه ، به نسبت اجرائیه ثبتی وسیع تر است. مقایسه قانون اجرای احکام مصوب 1356 با آئین نامه اجرای ثبت ، خصوصاً مقایسه آن با ماده 69 اصلاحی آئین نامه اجرای ثبت مصوب 16/9/1370 ، تفاوت را آشکار می سازد.
 


 
پرسش: اجرای ثبت کدام محل صالح برای صدور اجرائیه راجع به چک بلامحل می باشد؟
پاسخ: متقاضی صدور اجرائیه ثبتی باید با در دست داشتن مدارک لازم به اداره ثبتی که بانک محال علیه در آنجا قرار دارد مراجعه کند.
 


 
پرسش: مهلت استفاده از مزاياي كيفري چك بلامحل چقدر است؟
پاسخ: دارنده چك بايد حداكثر ظرف مدت 6 ماه از تاريخ صدور چك به بانك مراجعه و گواهينامۀ عدم پرداخت وجه چك را دريافت كرده و از تاريخ صدور گواهينامه مزبور نيز حداكثر تا 6 ماه شكايت كيفري چك را به دادسرا تسليم نمايد.
 


 
پرسش: در چه صورتي مي توان وجه چك بلامحل را از ظهر نويس نيز مطالبه كرد؟
پاسخ: با توجه به مسئوليت تضامني ظهر نويسان اسناد تجاري از جمله چك ، اگر دارنده چك حداكثر ظرف 15 روز از تاريخ صدور چك گواهينامه عدم پرداخت اخذ و دادخواست مطالبه وجه چك را تسليم دادگستري نمايد مي تواند پرداخت چك را از ظهر نويس نيز مطالبه كند . اگر محل پرداخت چك در شهري غير از محل سكونت (اقامتگاه) ظهرنويس باشد مهلت مذكور 2 ماه و اگر در كشور ديگر باشد مهلت 4 ماه از تاريخ صدور چك  خواهد بود.
 


 
پرسش: آيا مي توان از طريق اجراي ثبت وجه چك بلا محل را مطالبه كرد؟
پاسخ: هرچند اسناد تجاري درزمرۀ اسناد رسمي نمي باشند با اينحال قانون صدور چك در  ماده 2چك را در حكم اسناد لازم الاجرا ذكر كرده و چنانچه در گواهينامه عدم پرداخت ، امضاي چك مطابق با امضاي موجود در بانك تشخيص داده شده باشد مي توان با صدور اجرائيه از طريق اجراي ثبت وجه چك را از صادركننده مطالبه كرد.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه: